Premijera farse »Govori mi o Augusti«

utorak, 10.5.2011.

MALI LOŠINJ  Kazalište »JAK« iz Malog Lošinja premijerno je izvelo predstavu »Govori mi o Augusti« Luke Paljetka .

Glazbu je skladao Arsen Dedić, a režiju prema ideji Tomislava Gospodnetića potpisuje ansambl. Prema ideji Tonija Plešića scenu i kostime realizirala je Lorina Starc.

 

U predstavi glume Lučano Nikolić (Kralj), Boris Šegota (Helinand), Jadranko Dumenčić (Teobald), pučane igraju Lorina Starc, Yvonne Vidulić i Barbara Dakić, a Cura je Mirjana Nikolić, koja i glazbeno prati songove na klaviru.

Razlog postavljanja ovog teksta na repertoar je njegova aktualnost. Danas je on možda aktualniji nego onda kada je napisan (osamdesete godine prošlog stoljeća).

Tekst na farsičan način govori o vlasti i odnosu same vlasti prema svojem puku.

Kralja, kojemu je silno dosadno, luda zabavlja na razne načine, a vrhunac zabave je kada Helinand kralju opisuje Augustu.

U toj njihovoj zabavi kralj ne vidi nezadovoljstvo pučana koji se bune želeći bolji život. Na kraju pučani uz pomoć krvnika kralju odrube glavu, jedan od pučana postaje kralj, ali se ništa ne mijenja. I novom je kralju dosadno, pa da ubije dosadu traži od Helinanda da mu govori o Augusti.

Premijeri su prisustvovali ataše za kulturu pri veleposlanstvu Republike Bugarske Plamen Deskalov te pomoćnik ministra za kulturu Srećko Šestan. Razlog je taj što je Ministarstvo kulture predložilo »JAK« kao predstavnika Hrvatske na međunarodnom festivalu komedije, pantomime i satire u bugarskom Topolovgradu u svibnju.