Vidikovci kao turističke atrakcije

utorak, 21.2.2017.

UZ MEĐUNARODNI DAN TURISTIČKIH VODIČA - VIDIKOVCI KAO TURISTIČKE ATRAKCIJE

Znate li koji su najatraktivniji lošinjski vidikovci? Kada ste zadnji put bili na nekom od njih? I što ste vidjeli? Predavanje o povijesti i turističkom vrednovanju vidikovaca održat će se 22. 02. 2017. (srijeda) u malološinjskom kinu (sala Manfrina). Predavačica je Irena Dlaka, a organizatori su Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj i INSULOMANIA. Ulaz je slobodan.

S pojavom turizma našim otocima, mjesta koja su zbog dobrog vidika stoljećima služila osmatranju i signalizaciji opasnosti postala su privlačna ne samo planinarima i fotografima, već i turistima željnima ljepote i širine pogleda. Najstariji lošinjski vidikovac, onaj na vrhu Sveti Mikula na Osoršćici, uređen je prije točno 130 godina kako bi se 28. ožujka 1887. na njega popeo i u pogledu uživao sam prijestolonasljednik Rudolf Habsburški. Vidikovci se uređuju i uz more, posebno na mjestima s kojih se pruža pogled na pučinu. Jedan od njih je „vedutta Natalia“, vidikovac kraj svjetionika na Čikatu, a za posebno atraktivan pogled sa svjetionika Garba na Susku turisti su morali prvo kupiti ulaznicu u malološinjskoj lučkoj kapetaniji. Nakon zamiranja zimskog turizma u međuratnom razdoblju, vidikovci padaju u zaborav, jer ljetni turizam „sunca i mora“ valorizira samo plaže i kupanje.

No, iako ih više nitko nije nudio kao turističke atrakcije, zaljubljenici u prirodu i lijepi pogled nastavili su posjećivati otočke vidikovce i to sve više i više kako su se uređivali stari pješački putovi i nove prometnice. Bilo je samo pitanje vremena kada će se netko sjetiti urediti najatraktivniji malološinjski vidikovac – onaj na brdu Umpiljak. Tematski vidikovac Providenca s poučnom stazom „Apsyrtides“ i popratnom ugostiteljskom ponudom tek je jedan od načina na koji se može turistički (re)valorizirati brojne druge otočke vidikovce, počev od Vele Straže (Monte Bastona) i Svetog Ivana pa na dalje. Lako pristupačni, lijepo uređeni i dobro opremljeni vidikovci u blizini otočkih mjesta sigurno bi svojom atraktivnošću pridonijeli kvaliteti lokalne turističke ponude, posebno u vrijeme predsezone i posezone.